Bakgrund

Utvecklare

Jag som utvecklat SongService heter Jakob Lithner och bor i Göteborg, Sverige. Yrkesmässigt har jag jobbat drygt 20 år som systemutvecklare och deltagit i projekt på företag som Volvo, Ericsson, MQ, Posten och MinPension. Större delen av denna tid har jag jobbat via mitt eget företag, men numera är jag anställd på ett konsultföretag.

Församling

Jag är engagerad i en lokal församling i Göteborg som heter Sandeslätt. Där har jag i många år varit en del av ledarteamet. Min fru är ansvarig för musikteamet och våra tre flickor bidrar med sång och musik. Det innebär att jag har en nära koppling till planeringen och framförandet av sånger i församlingen.

Sångprogram

I mötet av dessa två världar började jag inse att vi nog kan underlätta planeringen och visningen av sångerna i församlingen ganska mycket. Vi har använt alla tänkbara varianter: sånghäften, pärmar, psalmböcker, OH och PowerPoint. Var och en av dem har sina nackdelar. Vårt utbud av sånger spänner över ett stort register och förändras ständigt. Om det gick att hitta en lösning som hanterade detta bättre så vore det önskvärt.

Jag började med att söka efter sångprogram som kunde göra det vi önskade men blev litet besviken. Det finns flera bra program, men ingen av dem jag hittade hade den centrala planeringen via en hemsída som jag önskade. Jag ville också ha något som var riktigt enkelt att använda, men ändå var snyggt och seriöst. Där föddes idén till ett eget sångprogram.

Den första lösningen jag byggde hette SongList och användes fem år i vår församling. Denna lösning som jag valt att kalla SongService är en totalt omarbetad version. Den är molnbaserad och gjord för att fungera med många olika församlingar, både i Sverige och andra länder. Jag driver det hela som ett hobbyprojekt och tjänar ingenting på det. Tillsvidare är omkostnaderna så små att jag inte behöver ta ut några avgifter. Min förhoppning är att SongService ska kunna vara till nytta och glädje för många.


Jakob
Jakob Lithner